Kävelykierrokset

Opastetulla kävelykierroksella näet Tampereen uusin silmin! Kävelykierroksilla tutustutaan tuttujen nähtävyyksien ja kohteiden tarinaan ja historiaan aivan lähietäisyydeltä. Tarjoamme useita valmiita kävelykierroskokonaisuuksia, mutta kävelykierroksen teeman, reitin tai keston voi myös räätälöidä yhdessä oppaan kanssa juuri ryhmän toiveiden mukaiseksi. Mukavuussyistä kävelykierroksillemme voi osallistua enintään 30 henkilöä per opas.


Kävelykierros: Tampereenkiälinen kiarros
Lähre paikallisen oppaan mukaan, kun kaupunkin nähtävyyret tarjoillaan pipa päässä reteellä tampereen kiälellä! Pääset tutustumaan tamperelaiseen elämämmenoon ja saat pikakurssin tampereen kiäleen. Tämän jälkeen suariudut mustammakkaran ostamisesta sekä tiärät jonkiv verran Tampereen vanhoista tehtaista! Lähtö Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Tehtaiden Tampere
Kävelykierroksen aikana tutustutaan Tammerkosken molempien rantojen vanhoihin tehdasmiljöisiin. Tunnetuimmat tehtaat aikoinaan olivat Finlaysonin puuvillatehdas, aikansa suurin tekstiilialan yritys Suomessa, sekä vastarannalla kohoava Tampella, jossa yhdistyivät pellavatuotanto ja raskas metalliteollisuus. Vaikka teollinen tuotanto päättyi kokonaan Tammerkosken rannoilla 1970–1990-luvuilla, entisissä punatiilisissä tehdasrakennuksissa kukoistavat tänään uudenlaiset elinkeinot. Tehtaiden Tampere -kävelykierros välittää kuvan muutoksista selvinneestä kaupungista, jossa vanha ja uusi kohtaavat. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Finlaysonin alueelle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

UUTUUS: 
Kävelykierros: Tampere 1918, keskusta
Tampere oli vuonna 1918 Suomen sisällissodan taisteluiden keskeinen näyttämö: Tampereen keskustassa käytiin Pohjoismaiden suurimmat kaupunkitaistelut valkoisten ja punaisten joukkojen välillä huhtikuun alussa 1918. Valkoiset joukot hyökkäsivät kaupunkiin, punaiset puolustautuivat raivokkaasti ja taistelut etenivät kortteli korttelilta kohti nykyistä Keskustoria. Tällä kävelykierroksella tutustumme keskusta-alueen taistelupaikkoihin, sen ajan rakennuksiin, muistomerkkeihin ja muihin sodan jättämiin jälkiin. Kuulet matkalla mm. Melinin valkoisen iskuryhmän Näsilinnan valloituksesta ja punaisten joukoissa taistelleiden naiskaartilaisten kohtaloista. Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Näsinkalliolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

UUTUUS:
Kävelykierros: Tampere 1918, Kalevankangas
Tampere oli vuonna 1918 Suomen sisällissodan taisteluiden keskeinen näyttämö: täällä taisteltiin valkoisten ja punaisten joukkojen välillä maalis-huhtikuun taitteessa 1918. Ennen keskusta-alueen kaupunkitaisteluita punaiset ja valkoiset joukot ottivat yhteen erittäin rajusti Kalevankankaalla maaliskuun lopulla, ns. verisenä kiirastorstaina. Alueelle perustettiin myös vankileiri varsinaisten taistelutoimien jälkeen. Tällä kävelykierroksella tutustumme merkittävän Kalevankankaan taistelun tapahtumiin, paikkoihin, sodan muistomerkkeihin, joukkohautoihin ja muihin sodan jättämiin jälkiin. Kierros kulkee hautausmaalla sijaitsevien punaisten ja valkoisten muistomerkkien ja ruotsalaisten vapaaehtoisten muistoksi pystytetyn patsaan kautta kohti keskustaa ortodoksikirkolle. Kierros alkaa Kalevankankaan hautausmaan sivuportilta Kalevantieltä (kukkakioskin vierestä) ja päättyy Sorinaukiolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Mailman ainoo Pispala
Kävelyretki mailman ainoossa Pispalassa tarjoaa harjun historiaa, kiehtovia tarinoita, musia ja muusia sekä henkeäsalpaavia maisemia kahden järven välissä!  Ainoa tapa ymmärtää Pispalaa on kokea se, ja siksipä kierroksella jalkaudutaankin Pispalan kapeille kujille ja polveileville portaille. Upeiden maisemien ja ainutlaatuisen rakennuskulttuurin lisäksi kierroksen aikana kuullaan monta mehevää tarinaa Pispalan elämänmenosta ja sen omalaatuisista asukkaista. Kierros alkaa Pispalan koululta (Pispalanharju 47) ja päättyy Uittotunnelin kahvilalle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Hehkuva Hatanpää
Tällä kesäkauden kävelykierroksella tutustutaan Pyhäjärven rannassa sijaitsevan Hatanpään kartanoalueen historiaan sekä vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon vanhaan omenatarhaan perustetussa ruusutarhassa päästään ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa, joka on kauneimmillaan heinä-elokuussa. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä ja päättyy puistokahvilan luokse. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Finlaysonin kukoistuskausi – Nottbeckien tarina (rooliopastus)
Rooliopastuksella Constance von Nottbeck, Olga von Nottbeck tai mamselli Hyden tarinoi kuulijoille Nottbeckin perheen vaiheista Finlaysonilla. Kävelykierros Finlaysonin vanhan puuvillatehtaan alueella tarjoaa tietoa myös tehtaan työläisten elämästä. Matka kulkee tehdasalueen läpi Finlaysonin kirkolle, josta matka jatkuu ylös Näsinkalliolle ihastelemaan mahtavaa Näsilinnaa ja Näsijärven maisemia. Kierroksen aikana tutustutaan myös Wilhelm von Nottbeckin puistoon ja Finlaysonin palatsiin. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Tallipihalle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Anni Polvan Tammela
Opastettu kävelykierros vie aikamatkalle Tammelaan, Kalevaan ja Sorsapuistoon, Anni Polvan lapsuudenmaisemiin. Nämä aikoinaan vaatimattomien puutalojen täyttämät seudut toimivat tapahtumapaikkana myös Polvan rakastetuissa Tiina-kirjoissa. Lähde Annin ja Tiinan jalanjäljille ja ihastu vanhan Tammelan tunnelmaan, jossa lapsen leikille ja luovuudelle on rutkasti tilaa! Kierros alkaa Tammelantorin kellon alta ja päättyy Sorsapuistoon. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Juice ja Tampere
Kävelykierros kuljettaa sinua Tammerkosken maisemissa musiikkivirtuoosi Juice Leskisen jalanjäljissä. Juicen elämäntarina ja tärkeät etapit Tampereella tulevat tutuiksi, kuten myös Manserockin varhaiset vaiheet. Kosken pyörteitä katsellessa on helppo heittäytyä sanoittajamestarin tavoin filosofiseksi ja todeta: ”On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön. Vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön”. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Tampellan Pellavantorille. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Pyynikki, Tampereen helmi
Tamperelaiset käyttivät Pyynikin harjua aikoinaan polttopuun keräämiseen tai metsästämiseen. Mutta kun kaupunki kasvoi, sen käyttöä piti alkaa rajoittaa. Alueelle tehtiin useita puustonhoitosuunnitelmia. Vuonna 1993 alueesta tehtiin 50 hehtaarin luonnonsuojelualue. Sinne on merkitty valaistut polut lenkkeilijöille, jotka talvisin aurataan laduiksi. Opastetulla kierroksella tulevat tutuiksi niin kaupungin historia kuin nykypäiväkin samalla, kun ihaillaan upeita maisemia maailman korkeimman jääkautisen soraharjun huipulta. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Patsaat puhuvat
Kaupungin patsaat kertovat sen historiasta ja merkkihenkilöistä. Opastetulla kierroksella tutustumme Tampereen historian vaiheisiin ja sen merkkihenkilöihin. Kierros lähtee Näsinkallion suihkulähteeltä. Matkaa tehdään Hämeenpuistoa pitkin Eteläpuistoon, kierros päättyy Keskustorille. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Kävelykierros: Tampereen merkkihenkilöitä matkalla Hämeenpuiston päästä päähän
Kierroksella pääsee tutustumaan suomalaiseen eri aikakausien arkkitehtuuriin ja moneen kulttuurivaikuttajaan. Matkan varrelle osuu Pyynikin koulu, jonka suunnitteli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, Tampereelta kotoisin ollut Wivi Lönn. Modernimman tuulahduksen tuo Reima ja Raili Pietilän suunnittelema pääkirjasto Metso. Minna Canthia esittävä patsas muistuttaa meitä naisasiaa vakavasti ajaneesta näytelmäkirjailijasta. Tampereen teollistuminen välittyy upeasti Emil Wikströmin patsaista Tirkkosen suihkulähteellä Hämeenpuiston pohjoispäässä. Kierros alkaa Eteläpuistosta ja päättyy Näsinkalliolle. 
Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa. 

Opastetut kävelykierrokset hautausmailla
Tampereen viidellä hautausmaalla (Pyynikin kirkkopuisto, Messukylän hautausmaat, Kalevankangas, Lamminpää ja Vatiala) järjestään kesäisin opastettuja kävelykierroksia. Kunkin hautausmaan kierrokset ovat tiettynä viikonpäivänä klo 18.00-20.00 ja ne ovat yleisölle ilmaisia. Kierrokset alkavat klo 18.00 hartaudella kappelissa tai kirkossa hautausmaasta riippuen ja päättyvät noin klo 20.00. Kesän 2018 hautausmaaopastukset aikatauluineen löydät Tampereen seurakuntien verkkosivuilta.