Opastukset Tampereella ja Kangasalla kesällä 2021Järjestämme kesällä 2021 informatiivisia teemallisia kävelykierroksia Tampereella ja Kangasalla sekä mielenkiintoisia hautausmaaopastuksia Tampereen hautausmailla.

Kesän kierroksillamme noudatamme ajankohtaisia koronaviruspandemiaohjeita. Käytämme mikrofonia, jotta asiakkaat voivat pitää toisiinsa riittävän etäisyyden. Oppaamme tulevat paikalle vain täysin terveinä ja oireettomina.

Tulethan opastukselle vain täysin oireettomana. Muistathan myös noudattaa suositeltuja turvaetäisyyksiä ja muita viranomaisten antamia ajankohtaisia ohjeita.

Liput kävelykierroksille Tampereella ja Kangasalla: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v),
alle 7-vuotiaat maksutta. Hiedanranta- ja Kauppahalli-opastuksille on vapaa pääsy.
Liput ostetaan ennakkoon Doerz-verkkopalvelusta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta vain käteisellä (tasaraha).TEEMALLISET OPASTUKSET TAMPEREELLA KESÄLLÄ 2021

Keskiviikkoisin ja lauantaisin 21.7.-28.8.2021 klo 13-13.30
Teemaopastus: Tampereen Kauppahallin juhlavuosi – 120 vuotta kaupankäyntiä kaupungin sydämessä
Vuonna 1901 rakennettu, Suomen toiseksi vanhin kauppahalli on historiallinen ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen ostospaikka Tampereella. Kauppahallin toimintaan on 120 vuoden aikana sisältynyt erilaisia vaiheita, joista monet liittyvät historiallisiin tapahtumiin Tampereella ja koko Suomessa. Opastetulla kierroksella kuullaan paitsi arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnitteleman hallin synnystä ja historiasta myös kauppahallin nykytilanteesta, liikkeistä ja kaupankäynnistä sekä merkityksestä tamperelaisille. Opastus alkaa Kauppahallin Hämeenkadun puoleisilta ovilta. Kesto 30-40 minuuttia. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Tampereen Kauppahalliyhdistys ry.

Keskiviikkoisin 30.6.-11.8.2021 klo 16.30-18
Kävelykierros: Mailman ainoo Pispala
Kävelyretki mailman ainoossa Pispalassa tarjoaa harjun historiaa, kiehtovia tarinoita, musia ja muusia sekä henkeäsalpaavia maisemia kahden järven välissä! Ainoa tapa ymmärtää Pispalaa on kokea se: kierroksella jalkaudutaankin Pispalan kapeille kujille ja polveileville portaille. Upeiden maisemien ja ainutlaatuisen rakennuskulttuurin lisäksi kierroksen aikana kuullaan monta mehevää tarinaa Pispalan elämänmenosta ja sen omalaatuisista asukkaista. Kierros alkaa Rajaportin saunalta (Pispalan valtatie 9) ja päättyy Tahmelan huvilalle (Uramonkatu 9). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaisin 1.7.-12.8.2021 klo 16.30-18
Kävelykierros: Hämeenpuisto päästä päähän
Hämeenpuisto on monipuolinen ja kompakti katsaus Tampereen historiaan, eri aikakausien arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Vuonna 2021 moni Hämeenpuiston kohteista viettää merkkivuottaan: kävelykierroksella näemme muun muassa huippuarkkitehtien luomuksia, kuten pääkirjasto Metson, Aleksanterin kirkon ja Wivi Lönnin koulun, sekä runsaasti kaupungin historian vaiheita kuvastavia patsaita. Lisäksi perehdymme Tampereen tarinaan aina teollistumisesta ja sisällissodasta vuonna 2021 alkavaan ratikka-aikaan asti. Kierros alkaa Osuustoimintamuistomerkiltä Eteläpuistosta ja päättyy Näsinkalliolle. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Perjantaisin 2.7.-13.8.2021 klo 16.30-18
Kävelykierros: Kohisevan kosken kupeessa
Kansallismaisemamme Tammerkosken rannat ovat täynnä paitsi historiaa myös luontoa, siltoja, arkkitehtuuria, kulttuuria, teollisuutta ja uutta kaupunkiympäristöä. Koski sykähdyttää aina, oli sitten paljasjalkainen tamperelainen tai tänne saapunut vieras! Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Verkatehtaan alueelle. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Lauantaisin 3.7.-21.8.2021 klo 12-13.30
Kävelykierros: Hiedanranta – Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa
Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Lauantaisin 3.7.-21.8.2021 klo 14-14.30
Kävelykierros: Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti
Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila 1800-1900-lukujen taitteessa. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään? Kesto noin 30 min. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Sunnuntaisin 4.7.-15.8.2021 klo 14-15.30
Kävelykierros: Hehkuva Hatanpää
Tällä kesäkauden kierroksella tutustutaan Hatanpään kartanoalueen historiaan, vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon ruusutarhassa päästään heinä-elokuussa ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa kauneimmillaan. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä (Hatanpään puistokuja 1) ja päättyy puistokahvilan luokse. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).TEEMALLISET KÄVELYKIERROKSET KANGASALLA KESÄLLÄ 2021


Keskiviikkona 16.6.2021 klo 17-19 Kävelykierros: Luontoelämysten Kirkkojärvi
Tällä luontokävelyllä tutustutaan Kangasalan keskustassa sijaitsevan Kirkkojärven ympäristöön, joka tarjoaa lintuharrastajille ja muille retkeilijöille monimuotoisia luontoelämyksiä vain muutaman askeleen päässä pikkukaupungin vilinästä. Myös nähtävää riittää runsaasti, sillä lintutornilla voi bongata jopa 200 erilaista lintulajia. Kierros alkaa Kangasala-talon pääovilta (Kuohunharjuntie 6), päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 15.7.2021 klo 17-19.30 Kävelykierros: Kangasala, kulttuurin kehto
Kulttuurikävelyllä perehdytään Kangasalan monipuoliseen kulttuuritarjontaan aina nykytaiteesta menneisiin kansallissankareihin. Vierailemme kierroksen aikana Kangasala-talossa, jossa pääsemme ihastelemaan modernia arkkitehtuuria, Kimmo Pyykön taidetta sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kangasala-talosta kävelyretki jatkuu Ukkijärven rannassa sijaitsevaan, kansallisesti merkittävään Kangasalan Lepokotiin, joka tuli aikoinaan tunnetuksi kuuluisien taiteilijoiden, kirjailijoiden ja muiden merkkihenkilöiden lomailu- ja työskentelypaikkana. Kierros alkaa Kangasala-talon pääovilta (Kuohunharjuntie 6) ja päättyy Kangasalan Lepokodille (Ruutanantie 26). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Keskiviikkona 4.8.2021 klo 17-18.30 Hautausmaaopastus: Kangasalan vanha hautausmaa
Hautausmaaopastus Kangasalan vanhalla hautausmaalla tarjoilee mukaansatempaavia tarinoita vanhan kulttuuripitäjän asukkaista. Kiinnostavat muistomerkit kahden vuosisadan ajalta kertovat muun muassa kartanonherrojen, kirjailijoiden, tehtailijoiden ja pappien jännittävistä elämäntarinoista. Kierros alkaa Kangasalan vanhan hautausmaan pääportilta (Ainontie 1). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).HAUTAUSMAAOPASTUKSIA TAMPEREEN HAUTAUSMAILLA KESÄLLÄ 2021

Missä on Juicen hauta? Millaisia tarinoita Pyynikin kirkkopuistoon liittyy? Keitä tunnettuja tamperelaisia on haudattu Messukylän hautausmaille? Mitä lukee Sara Hildénin hauta-kivessä? Tule mielenkiintoiselle hautausmaaopastukselle, niin tiedät!

Hautausmaaopastuksilla kuulet Tampereen historiasta, merkkihenkilöistä ja tamperelaisia liikuttaneista tarinoista! Opastettuja kävelykierroksia järjestetään kesäisin Pyynikin kirkko-puistossa sekä Kalevankankaan, Lamminpään, Messukylän ja Vatialan hautausmailla.
Noin kaksituntisille hautausmaaopastuksille on vapaa pääsy.

Yhteistyössä: Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymä.


Kalevankankaan hautausmaa
torstaisin 1.7.19.8.2021 klo 1820
sunnuntaisin 4.-25.7.2021 klo 14-16
Lähtö kappelilta (Hautausmaankatu 5).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä.

Pyynikin kirkkopuisto
keskiviikkoisin 30.6.25.8.2021 klo 1820
Lähtö Aleksanterin kirkolta.
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kirkon esittelyllä.

Messukylän hautausmaat
keskiviikkoisin 30.6., 14.7., 28.7., 11.8. ja 25.8.2021 klo 1820
Lähtö Messukylän vanhalta kirkolta (Kivikirkontie 2).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kirkon esittelyllä.

Vatialan hautausmaa
keskiviikkoisin 7.7., 21.7., 4.8. ja 18.8.2021 klo 1820
Lähtö kappelilta (Kappelinkierto 3, Kangasala).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä.

Lamminpään hautausmaa
torstaisin 1.7., 15.7., 29.7., 12.8. ja 26.8.2021 klo 1820
Lähtö pääportilta (Rauhantie 21).
Opastus päättyy lyhyeen hartaushetkeen.OPASTETUT KIERROKSET TAPAHTUMIEN YÖSSÄ 5.8.2021


Tapahtumien Yössä 5.8.2021 tarjolla on tunnettujen tamperelaisten tarinoita opastettujen kierrosten muodossa: pääset kulkemaan kanssamme Anni Polvan Tammelaan, Juice Leskisen jalanjäljille sekä Väinö Linnan uran ja elämän tärkeille paikoille. Lisäksi järjestämme Hämeenpuisto-kävelykierroksen, joka on kompakti katsaus Tampereen historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Tule mukaan!

Torstaina 5.8.2021 klo 16.30-18 Kävelykierros: Hämeenpuisto päästä päähän
Hämeenpuisto on monipuolinen ja kompakti katsaus Tampereen historiaan, eri aikakausien arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Vuonna 2021 moni Hämeenpuiston kohteista viettää merkkivuottaan: kävelykierroksella näemme muun muassa huippuarkkitehtien luomuksia, kuten pääkirjasto Metson, Aleksanterin kirkon ja Wivi Lönnin koulun, sekä runsaasti kaupungin historian vaiheita kuvastavia patsaita. Lisäksi perehdymme Tampereen tarinaan aina teollistumisesta ja sisällissodasta ratikka-aikaan asti. Kierros alkaa Eteläpuistosta ja päättyy Näsinkalliolle. Kesto 1,5 tuntia. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 5.8.2021 klo 16.30-17.30 Kävelykierros: Väinö Linnan Tampere
Kierroksella perehdytään Väinö Linnan (1920–1992) elämään ja uraan kulkien kirjailijaan kytkeytyvillä paikoilla Tampereella. Tutustumme kierroksella kirjailijamestarin kattavaan tuotantoon, perehdymme Linnan tehdastyövuosiin Finlaysonin alueella ja kuulemme vanhalla kirjastotalolla Linnan yhteydestä Tampereen maineikkaisiin kirjailijapiireihin. Kierroksen aikana pääsemme myös näkemään paikkoja, joissa rakastettu kirjailija asui elämänsä aikana Tampereella. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy samaan paikkaan. Kesto 1 tunti. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 5.8.2021 klo 18-19 Kävelykierros: Anni Polvan Tammela
Opastettu kävelykierros vie aikamatkalle Tammelaan, Kalevaan ja Sorsapuistoon, Anni Polvan lapsuudenmaisemiin. Nämä aikoinaan vaatimattomien puutalojen täyttämät seudut toimivat tapahtumapaikkana myös Polvan rakastetuissa Tiina-kirjoissa. Lähde Annin ja Tiinan jalanjäljille ja ihastu vanhan Tammelan tunnelmaan, jossa lapsen leikille ja luovuudelle on rutkasti tilaa! Kierros alkaa Tammelantorilta ja päättyy Sorsapuistoon. Kesto 1 tunti. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 5.8.2021 klo 19.30-20.30 Kävelykierros: Juice ja Tampere
Kävelykierros kuljettaa sinua Tammerkosken maisemissa musiikkivirtuoosi Juice Leskisen jalanjäljissä. Juicen elämäntarina ja tärkeät etapit Tampereella tulevat tutuiksi, kuten myös Manserockin varhaiset vaiheet. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Tampellan Pellavantorille. Kesto 1 tunti. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).