Opastukset Tampereella ja Kangasalla kesällä 2022Järjestämme kesällä 2022 mielenkiintoisia ja informatiivisia teemallisia kävelykierroksia Tampereella ja Kangasalla sekä hautausmaaopastuksia Tampereen hautausmailla. Löydät kaikkien yleisökierrosten tarkemmat kierroskuvaukset ja aikataulut alta.

Liput kävelykierroksille Tampereella ja Kangasalla:
10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta.
Hiedanranta-opastuksille on vapaa pääsy.

Liput ostetaan ennakkoon Doerz.com-verkkopalvelusta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).TEEMALLISET OPASTUKSET TAMPEREELLA KESÄLLÄ 2022

Tiistaisin 28.6.23.8.2022 klo 16.3018
Kävelykierros: Hämeenpuisto päästä päähän
Hämeenpuisto on monipuolinen ja kompakti katsaus Tampereen historiaan, eri aikakausien arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Näemme muun muassa huippuarkkitehtien luomuksia, kuten pääkirjasto Metson, Aleksanterin kirkon ja Wivi Lönnin koulun, sekä runsaasti kaupungin historian vaiheita kuvastavia patsaita. Lisäksi perehdymme Tampereen tarinaan aina teollistumisesta ja sisällissodasta ratikka-aikaan asti. Kierros alkaa Osuustoimintamuistomerkiltä Eteläpuistosta ja päättyy Näsinkalliolle. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Tiistaisin 28.6.23.8.2022 klo 1820
Kävelykierros: Rikoksia ja rötöksiä Rieväkylässä
Miljoonaluokan kavallus, hurjia henkirikoksia, pommi-isku, ratkaisematon katoamistapaus… Tampereen historiaan mahtuu monia synkkiä tarinoita ja kohahduttavia rikostapauksia. Keskusta-alueella etenevällä kävelykierroksella kuullaan tamperelaisia puhuttaneista tosielämän rikoksista niiden aidoilla tapahtumapaikoilla. Jotkut kierroksella esiteltävät rikokset on saatu selvitettyä, osa tapauksista on edelleen ratkaisematta. Tältä kierrokselta ei jännitystä puutu! Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Keskiviikkoisin 29.6.24.8.2022 klo 16.3018
Kävelykierros: Mailman ainoo Pispala
Kävelyretki mailman ainoossa Pispalassa tarjoaa harjun historiaa, kiehtovia tarinoita ja henkeäsalpaavia maisemia kahden järven välissä! Ainoa tapa ymmärtää Pispalaa on kokea se: kierroksella jalkaudutaankin Pispalan kapeille kujille ja polveileville portaille. Upeiden maisemien ja ainutlaatuisen rakennuskulttuurin lisäksi kierroksen aikana kuullaan monta mehevää tarinaa Pispalan elämänmenosta ja sen omalaatuisista asukkaista. Kierros alkaa Pispalan koululta (Pispalanharju 47, linjan 27 päätepysäkki), päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaisin 30.6.25.8.2022 klo 16.3018
Kävelykierros: Rakentuva Ranta-Tampella
Yksi Tampereen nykyhetken ja lähitulevaisuuden suurimmista uusista asuinaluehankkeista on aivan Näsijärven rantaan rakentuva Ranta-Tampella. Kävelykierroksella pääsemme näkemään, kuinka aiemmin joutomaana ollut alue muuttuu vuoteen 2030 mennessä noin 3500 asukkaan järvenrantakaupunginosaksi, jonka helmiä ovat näyttävät tornitalot, viihtyisät korttelit ja puistot, aluetta halkova kanava sekä tietysti upeat maisemat. Kierros alkaa Valonkehrä-veistokselta Pellavantorilta, päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Perjantaisin 1.7.26.8.2022 klo 16.3018
Kävelykierros: Kohisevan kosken kupeessa
Kansallismaisemamme Tammerkosken rannat ovat täynnä paitsi historiaa myös luontoa, siltoja, arkkitehtuuria, kulttuuria, teollisuutta ja uutta kaupunkiympäristöä. Koski sykähdyttää aina, oli sitten paljasjalkainen tamperelainen tai tänne saapunut vieras! Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Verkatehtaan alueelle. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Lauantaisin 2.7.27.8.2022 klo 1213.30 || HUOM. Ei opastusta lauantaina 23.7.2022.
Kävelykierros: Hiedanranta – Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa
Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Lauantaisin 2.7.27.8.2022 klo 1414.30 || HUOM. Ei opastusta lauantaina 23.7.2022.
Kävelykierros: Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti
Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila 1800-1900-lukujen taitteessa. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään? Kesto noin 30 min. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Sunnuntaisin 3.7.28.8.2022 klo 1213.30
Kävelykierros: Verraton Wivi Lönn 150 vuotta
Wivi Lönnin (1872–1966) tarina panimomestarin tyttärestä Suomen ensimmäiseksi oman arkkitehtitoimiston perustaneeksi naiseksi ja arvostetuksi arkkitehdiksi on vertaansa vailla. Tampereella 150 vuotta sitten syntynyt Lönn teki mittavan uransa ensimmäiset suuret suunnittelutyöt juuri kotikaupungissaan. Kävelykierroksella tutustutaan Lönnin elämäntarinaan ja hänen Tampereelle suunnittelemiensa rakennusten syntyhistoriaan. Kierros alkaa vanhalta Talouskoululta (Koulukatu 18) ja päättyy keskuspaloasemalle (Satakunnankatu 16). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Sunnuntaisin 3.7.28.8.2022 klo 1415.30
Kävelykierros: Hehkuva Hatanpää
Tällä kesäkauden kierroksella tutustutaan Hatanpään kartanoalueen historiaan, vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon ruusutarhassa päästään heinä-elokuussa ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa kauneimmillaan. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä (Hatanpään puistokuja 1) ja päättyy puistokahvilan luokse. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).TEEMALLISET KÄVELYKIERROKSET KANGASALLA KESÄLLÄ 2022


Lauantaina 18.6.2022 klo 17–19 Kävelykierros: Kangasala, kulttuurin kehto
Kierroksella perehdytään Kangasalan vaikuttavaan kulttuurihistoriaan ja kiinnostavimpiin kulttuurikohteisiin, kuten moderniin ja monipuoliseen Kangasala-taloon sekä historiallisesti merkittävään Kangasalan Lepokotiin, joka tuli aikoinaan tunnetuksi kuuluisien taiteilijoiden, kirjailijoiden ja muiden merkkihenkilöiden lomailu- ja työskentelypaikkana. Kierros alkaa Kangasala-talolta (Kuohunharjuntie 6) ja päättyy Kangasalan Lepokodille (Ruutanantie 26). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Lauantaina 9.7.2022 klo 17–18 Kävelykierros: Kurkistus Kangasalan lähiluontoon
Tutustumme Kangasalan keskusta-alueen monimuotoiseen lähiluontoon: matkalla keskustasta Kuohunlahden rantaan nähdään monenlaisia luontoelämyksiä vain muutaman askeleen päässä pikkukaupungin vilinästä. Kierros alkaa Kangasala-talolta (Kuohunharjuntie 6), päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Lauantaina 6.8.2022 klo 17–18.30 Hautausmaaopastus: Kangasalan vanha hautausmaa
Kierros Kangasalan vanhalla hautausmaalla tarjoilee mukaansatempaavia tarinoita vanhan kulttuuripitäjän asukkaista. Kiinnostavat muistomerkit kahden vuosisadan ajalta kertovat muun muassa kartanonherrojen, kirjailijoiden, tehtailijoiden ja pappien jännittävistä elämäntarinoista. Kierros alkaa Kangasalan vanhan hautausmaan pääportilta (Ainontie 1). Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).HAUTAUSMAAOPASTUKSIA TAMPEREEN HAUTAUSMAILLA KESÄLLÄ 2022

Missä on Juicen hauta? Millaisia tarinoita Pyynikin kirkkopuistoon liittyy? Keitä tunnettuja tamperelaisia on haudattu Messukylän hautausmaille? Mitä lukee Sara Hildénin hauta-kivessä? Tule mielenkiintoiselle hautausmaaopastukselle, niin tiedät!

Hautausmaaopastuksilla kuulet Tampereen historiasta, merkkihenkilöistä ja tamperelaisia liikuttaneista tarinoista! Opastettuja kävelykierroksia järjestetään kesäisin Pyynikin kirkko-puistossa sekä Kalevankankaan, Lamminpään, Messukylän ja Vatialan hautausmailla.
Noin kaksituntisille hautausmaaopastuksille on vapaa pääsy.

Yhteistyössä: Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymä.


Kalevankankaan hautausmaa
torstaisin 7.7.25.8.2022 klo 1820
sunnuntaisin 3.24.7.2022 klo 1416
Lähtö kappelilta (Hautausmaankatu 5).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kappelin esittelyllä.

Pyynikin kirkkopuisto
keskiviikkoisin 29.6.24.8.2022 klo 1820
Lähtö Aleksanterin kirkolta.
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kirkon esittelyllä.

Messukylän hautausmaat
keskiviikkoisin 29.6., 13.7., 27.7., 10.8. ja 24.8.2022 klo 18–20
Lähtö Messukylän vanhalta kirkolta (Kivikirkontie 2).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kirkon esittelyllä.

Vatialan hautausmaa
keskiviikkoisin 6.7., 20.7., 3.8. ja 17.8.2022 klo 1820
Lähtö kappelilta (Kappelinkierto 3, Kangasala).
Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä ja kappelin esittelyllä.

Lamminpään hautausmaa
torstaisin 30.6., 14.7., 28.7., 11.8. ja 25.8.2022 klo 18–20
Lähtö pääportilta (Rauhantie 21).
Opastus päättyy lyhyeen hartaushetkeen.OPASTETUT KIERROKSET TAPAHTUMIEN YÖSSÄ 4.8.2022


Tapahtumien Yössä 4.8.2022 tarjolla on tunnettujen tamperelaisten tarinoita opastettujen kierrosten muodossa: pääset kulkemaan kanssamme tehtailija Emil Aaltosen Tammelassa, kuulemaan kirjailija Väinö Linnasta tämän uran ja elämän tärkeillä paikoilla ja tutustumaan arkkitehti Wivi Lönnin Tampereen keskustaan suunnittelemiin luomuksiin. Tule mukaan!

Torstaina 4.8.2022 klo 17–18 Kävelykierros: Emil Aaltosen Tammela
Tutustumme tehtailija Emil Aaltoseen (1869–1949) ja näemme Aaltosen teollisuuteen, asumiseen ja kulttuurielämään
jättämää perintöä Tammelan alueella. Lähtö Emil Aaltosen muistomerkiltä Tammelantorilta, päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 4.8.2022 klo 18–19 Kävelykierros: Verraton Wivi Lönn 150 vuotta, Hämeenpuisto
Kuulemme arkkitehti Wivi Lönnin (1872–1966) elämäntarinasta ja hänen Hämeenpuistoon suunnittelemistaan rakennuksista. Lähtö Pyynikin koulutalolta (Hämeenpuisto 34), päätös Aleksanterin koulutalolle. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 4.8.2022 klo 19–20 Kävelykierros: Väinö Linnan Tampere
Perehdymme Väinö Linnan (1920–1992) elämään, uraan ja merkitykseen kulkien kirjailijaan kytkeytyvillä paikoilla Tampereella. Lähtö Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 4.8.2022 klo 20–21 Kävelykierros: Verraton Wivi Lönn 150 vuotta, Satakunnankatu
Kuulemme arkkitehti Wivi Lönnin (1872–1966) elämäntarinasta ja hänen suunnittelemistaan Keskuspaloaseman ja Kauppaoppilaitoksen rakennuksista. Lähtö keskuspaloasemalta (Satakunnankatu 16), päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 10€/aikuiset, 5€/lapset (7-15 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Doerzista tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).