Opastuksia Tampereella ja Kangasalla kesällä 2024

Järjestämme kesä-elokuussa 2024 mielenkiintoisia ja informatiivisia teemallisia kävelykierroksia Tampereella ja Kangasalla, opastuksia Tampereen Kauppahallissa sekä hautausmaakierroksia Tampereen hautausmailla. Löydät kaikkien yleisökierrosten tarkemmat kierroskuvaukset, lähtöpaikat ja aikataulut alta.

Pääsyliput kävelykierroksille Tampereella ja Kangasalla:
12€/aikuiset, 5€/lapset (715-v.), alle 7-vuotiaat maksutta.
Hiedanranta-opastuksille, Kauppahalli-opastuksille ja Tampereen seurakuntien järjestämille hautausmaakierroksille on vapaa pääsy.

Pääsyliput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).OPASTETUT KIERROKSET TAMPEREELLA

Maanantaisin 24.6.19.8.2024 klo 16.3018
Kävelykierros: Birger Federley – jugendin mestari

Sadan vuoden takainen arkkitehtuuri herää henkiin, kun tutustumme Birger Federleyn (18741935) 1900-luvun alussa Tampereelle suunnittelemiin upeisiin jugend-rakennuksiin. Kierros alkaa Frenckellin kellon alta (Frenckellinaukio) ja päättyy Eteläpuistoon. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Tiistaisin 11.6.-23.7.2024 klo 14-15.30
Kävelykierros: Kauppaa kautta aikojen

Mikä oli aiemmin Tampereen pääkatu, entä miten rahaa kuljetettiin Tirkkosen kaupassa? Mistä Laukontori on saanut nimensä ja kuinka paljon tiiliä käytettiin Kauppahallin valmistamiseen? Tule tutustumaan Tampereen kaupan ja kauppiaiden historiaan ja nykypäivään, niin tiedät! Kierroksen aikana vieraillaan niin Tampereen Kauppahallissa kuin Kauppa-aukiollakin. Kierros alkaa Laukontorin kellon alta ja päättyy Keskustorille. Opastus ei ole täysin esteetön. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Tampere Tunnetuksi ry.

Tiistaisin 25.6.20.8.2024 klo 16.3018
Kävelykierros: Kalevankankaan luovat lahjakkuudet
Tunnetko jo Aurora Aspegrenin, Kikan tai Gabriel Engbergin elämäntarinat ja teokset? Kuulemme tunnetuista muusikoista, näyttelijöistä ja kuvataiteilijoista heidän viimeisillä leposijoillaan Kalevankankaan hautausmaalla. Kierros alkaa Kalevankankaan hautausmaan pääportilta (Hautausmaankatu 5) ja päättyy kappelille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Tiistaisin 25.6.20.8.2024 klo 1820
Kävelykierros: Rikoksia ja rötöksiä Rieväkylässä
Miljoonaluokan kavallus, hurjia henkirikoksia, pommi-isku, ratkaisematon katoamistapaus… Tampereen historiaan mahtuu monia synkkiä tarinoita ja kohahduttavia rikostapauksia. Keskusta-alueella etenevällä kävelykierroksella kuullaan tamperelaisia puhuttaneista tosielämän rikoksista niiden aidoilla tapahtumapaikoilla. Jotkut kierroksella esiteltävät rikokset on saatu selvitettyä, osa tapauksista on edelleen ratkaisematta. Tältä kierrokselta ei jännitystä puutu! Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy samaan paikkaan. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Keskiviikkoisin 26.6.21.8.2024 klo 16.3018
Kävelykierros: Kohisevan kosken kupeessa
Kansallismaisemamme Tammerkosken rannat ovat täynnä paitsi historiaa myös luontoa, siltoja, arkkitehtuuria, kulttuuria, teollisuutta ja uutta kaupunkiympäristöä. Koskimaisema sykähdyttää aina, oli sitten paljasjalkainen tamperelainen tai tänne saapunut vieras! Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Verkatehtaan alueelle. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Keskiviikkoisin 26.6.21.8.2024 klo 1820
Kävelykierros: Kummitusten kaupunki – tarinoita tuonpuoleisesta

Kummitteleeko Tampereen Teatterissa? Missä on nähty vuoden 1918 sodassa kaatuneiden henkiä? Kenen kerrotaan vaeltavan Milavidassa? Kaupungin monet aavetarinat tulevat tutuiksi, kun kuulemme vanhoissa tehtaissa, kouluissa ja kartanoissa kummittelevista haamuista. Uskaltaudutko mukaan? Kierros alkaa Atlas-tyttö-patsaalta (Mariankatu 31) ja päättyy Keskustorille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).


Torstaisin 6.6.–22.8.2024 klo 1313.45
Teemaopastus: Tampereen Kauppahalli – Yli 120 vuotta kaupankäyntiä kaupungin sydämessä
Vuonna 1901 rakennettu, Suomen kolmanneksi vanhin kauppahalli on historiallinen ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen ostospaikka Tampereella. Kauppahallin toimintaan on 120 vuoden aikana sisältynyt erilaisia vaiheita, joista monet liittyvät historiallisiin tapahtumiin Tampereella ja koko Suomessa. Opastetulla kierroksella kuullaan paitsi arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnitteleman hallin synnystä ja historiasta myös kauppahalliin liittyvistä hauskoista tarinoista ja knoppitiedoista, hallin nykytilanteesta, liikkeistä ja kaupankäynnistä sekä merkityksestä tamperelaisille. Opastus alkaa Kauppahallin Hämeenkadun puoleisilta ovilta. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Tampereen Kauppahalliyhdistys ry.

Torstaisin 27.6.22.8.2024 klo 16.3018
Kävelykierros: Hämeenpuisto päästä päähän

Hämeenpuisto on kompakti katsaus Tampereen historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin! Kuulemme alueen rakennuksista, patsaista ja historiallisista tapahtumista aina sisällissodasta ratikka-aikaan asti. Kierros alkaa Osuustoimintamuistomerkiltä (Eteläpuisto) ja päättyy Näsinkalliolle. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaisin 27.6.22.8.2024 klo 1819.30
Kävelykierros: Manserockin mailla

Manserock on poikaa! Tampereen nykyinen maine ja asema merkittävänä musiikkikaupunkina on syntynyt jo 50 vuotta sitten, kun täältä nousivat suursuosioon pääasiassa suomenkielistä, menevää ja tarttuvaa rockmusiikkia soittaneet yhtyeet. Manserockin mailla -kävelykierroksella perehdytään 19701980-lukujen Manserock-ilmiöön, sen merkittävimpiin toimijoihin ja musiikkikohteisiin Tullin kaupunginosassa. Kierros alkaa Tampereen yliopiston Päätalon edestä (Kalevantie 4) ja päättyy tornihotellille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Lauantaisin 29.6.24.8.2024 klo 1314.30
Kävelykierros: Hiedanranta – Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa
Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta tulee omaleimainen, yhteisöllisen elämäntavan mahdollistava kaupunginosa yli 20 000 asukkaalle. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38) ja päättyy samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Lauantaisin 29.6.24.8.2024 klo 15–16
Kävelykierros: Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti
Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila 18001900-lukujen taitteessa. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään? Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38) ja päättyy samaan paikkaan. Vapaa pääsy. Yhteistyössä: Hiedanrannan Kehitys Oy.

Sunnuntaisin 30.6.25.8.2024 klo 1415.30
Kävelykierros: Hehkuva Hatanpää
Tällä kesäkauden kierroksella tutustutaan Hatanpään kartanoalueen historiaan, vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon ruusutarhassa päästään heinä-elokuussa ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa kauneimmillaan. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä (Hatanpään puistokuja 1) ja päättyy puistokahvilan luokse. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).OPASTETUT KIERROKSET KANGASALLA

Kangasalan kaunottaret – kaupungin arkkitehtuurin helmiä

Sunnuntaina 30.6.2024 klo 14–15.30

Sunnuntaina 21.7.2024 klo 14–15.30

Tunnetko jo Kangasalan keskusta-alueen rakennuskaunotarten tarinat? Tällä kierroksella selviää muun muassa, mikä oli Paakarin talon alkuperäinen käyttötarkoitus, mitkä rakennukset edustavat 1900–1910-lukujen arkkitehtuuria ja mikä kohde valittiin yleisöäänestyksellä kaupungin kauneimmaksi rakennukseksi. Kierros alkaa Kangasala-talolta (Kuohunharjuntie 6) ja päättyy Kangasalan kirkolle (Ainontie 1). Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Iltapäiväkävely kuningattaren seurassa (rooliopastus)

Sunnuntaina 7.7.2024 klo 14–15.30

Sunnuntaina 18.8.2024 klo 14–15.30

Suomen ainoa kruunattu kuningatar Kaarina Maununtytär kertoo Liuksialan maalaismaisemissa elämästään ja kartanonsa vaiheista. Vierailemme kierroksen aikana myös Liuksialan kappelissa. Iltapäiväkävely päättyy Karjalainen kulttuurikeskus Äijälään, jossa voi kävelykierroksen jälkeen tutustua näyttelyihin ja nauttia omakustanteisesti iltakahvit ja pikkusyötävää (10€, sis. näyttelyiden esittelyn). Kierros alkaa Liuksialan kartanon portilta (Liuksialankuja 110) ja päättyy Juhlatalo Äijälään (Liuksialankuja 33). Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Kangasala, kulttuurin kehto

Sunnuntaina 14.7.2024 klo 14–15.30

Sunnuntaina 11.8.2024 klo 14–15.30

Kangasala tunnetaan vaikuttavista historiallisista kulttuuripersoonistaan ja kiinnostavista nykyhetken kulttuurikohteistaan, kuten modernista ja monipuolisesta Kangasala-talosta sekä historiallisesti merkittävästä Kangasalan Lepokodista, joka tuli aikoinaan tunnetuksi kuuluisien taiteilijoiden, kirjailijoiden ja muiden merkkihenkilöiden lomailu- ja työskentelypaikkana. Kierros alkaa Kangasala-talolta (Kuohunharjuntie 6) ja päättyy Kangasalan Lepokodille (Ruutanantie 26). Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Kangasalan vanha hautausmaa

Sunnuntaina 28.7.2024 klo 14–15.30

Opastus Kangasalan vanhalla hautausmaalla tarjoilee mukaansatempaavia tarinoita vanhan kulttuuripitäjän asukkaista. Kiinnostavat muistomerkit kahden vuosisadan ajalta kertovat muun muassa kartanonherrojen, kirjailijoiden, tehtailijoiden ja pappien jännittävistä elämäntarinoista. Lähtö hautausmaan pääportilta (Ainontie 1), päätös samaan paikkaan. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Herrasmies Finnen fiinit tarinat (rooliopastus)

Sunnuntaina 4.8.2024 klo 14–15.30

Kangasalla syntyneen kirjailija, teatterivaikuttaja ja historioitsija Jalmari Finnen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Finne herää henkiin rooliopastuksella ja kertoo elämästään, urastaan ja teoksistaan. Kierros alkaa Kangasalan vanhalta hautausmaalta (Ainontie 1) ja päättyy Kangasalan Lepokodille (Ruutanantie 26). Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).HAUTAUSMAAOPASTUKSET TAMPEREEN HAUTAUSMAILLA


Missä on Juicen hauta? Millaisia tarinoita Pyynikin kirkkopuistoon liittyy? Keitä tunnettuja tamperelaisia on haudattu Messukylän hautausmaille? Tule mielenkiintoiselle hautausmaaopastukselle, niin tiedät!

Hautausmaaopastuksilla kuulet Tampereen historiasta, merkkihenkilöistä ja tamperelaisia liikuttaneista tarinoista! Opastettuja kävelykierroksia järjestetään kesäisin Pyynikin kirkkopuistossa sekä Kalevankankaan, Lamminpään, Messukylän ja Vatialan hautausmailla. Noin kaksituntisille hautausmaaopastuksille on vapaa pääsy. Yhteistyössä: Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymä


Kalevankankaan hautausmaa

Torstaisin 4.7.22.8.2024 klo 1820

Sunnuntaisin 30.6.21.7.2024 klo 1416

Lähtö kappelilta (Hautausmaankatu 5).

Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä.

Opastuskauden päättää elämyksellinen kynttiläkierros to 29.8.2024 klo 2021.30.


Pyynikin kirkkopuisto

Keskiviikkoisin 26.6.21.8.2024 klo 1820

Lähtö Aleksanterin kirkolta.

Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä.


Messukylän hautausmaat

Keskiviikkoisin 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja 21.8.2024 klo 1820

Lähtö Messukylän vanhalta kirkolta (Kivikirkontie 2).

Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä. 


Vatialan hautausmaa

Keskiviikkoisin 3.7., 17.7., 31.7. ja 14.8.2024 klo 1820

Lähtö kappelilta (Kappelinkierto 3, Kangasala).


Lamminpään hautausmaa

Torstaisin 27.6., 11.7., 25.7., 8.8. ja 22.8.2024 klo 1820

Lähtö pääportilta (Rauhantie 21).

Opastus päättyy lyhyeen hartaushetkeen.OPASTETUT KIERROKSET TAPAHTUMIEN YÖSSÄ 8.8.2024

Torstaina 8.8.2024 klo 18-19.30 Manserockin mailla
Manserock on poikaa! Tampereen nykyinen maine ja asema merkittävänä musiikkikaupunkina on syntynyt jo 50 vuotta sitten, kun täältä nousivat suursuosioon pääasiassa suomenkielistä, menevää ja tarttuvaa rockmusiikkia soittaneet yhtyeet. Manserockin mailla -kävelykierroksella perehdytään 19701980-lukujen Manserock-ilmiöön, sen merkittävimpiin toimijoihin ja musiikkikohteisiin Tullin kaupunginosassa. Kierros alkaa Tampereen yliopiston Päätalon edestä (Kalevantie 4) ja päättyy tornihotellille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 8.8.2024 klo 1921 Kummitusten kaupunki – tarinoita tuonpuoleisesta

Kummitteleeko Tampereen Teatterissa? Missä on nähty vuoden 1918 sodassa kaatuneiden henkiä? Kenen kerrotaan vaeltavan Milavidassa? Kaupungin monet aavetarinat tulevat tutuiksi, kun kuulemme vanhoissa tehtaissa, kouluissa ja kartanoissa kummittelevista haamuista. Uskaltaudutko mukaan? Kierros alkaa Atlas-tyttö-patsaalta (Mariankatu 31) ja päättyy Keskustorille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 8.8.2024 klo 2022 Rikoksia ja rötöksiä Rieväkylässä
Miljoonaluokan kavallus, hurjia henkirikoksia, pommi-isku, ratkaisematon katoamistapaus… Tampereen historiaan mahtuu monia synkkiä tarinoita ja kohahduttavia rikostapauksia. Keskusta-alueella etenevällä kävelykierroksella kuullaan tamperelaisia puhuttaneista tosielämän rikoksista niiden aidoilla tapahtumapaikoilla. Jotkut kierroksella esiteltävät rikokset on saatu selvitettyä, osa tapauksista on edelleen ratkaisematta. Tältä kierrokselta ei jännitystä puutu! Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy samaan paikkaan. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).

Torstaina 8.8.2024 klo 2022 Kummitusten kaupunki – tarinoita tuonpuoleisesta

Kummitteleeko Tampereen Teatterissa? Missä on nähty vuoden 1918 sodassa kaatuneiden henkiä? Kenen kerrotaan vaeltavan Milavidassa? Kaupungin monet aavetarinat tulevat tutuiksi, kun kuulemme vanhoissa tehtaissa, kouluissa ja kartanoissa kummittelevista haamuista. Uskaltaudutko mukaan? Kierros alkaa Atlas-tyttö-patsaalta (Mariankatu 31) ja päättyy Keskustorille. Pääsymaksu: 12€/aikuiset, 5€/lapset (715 v), alle 7-vuotiaat maksutta. Liput ostetaan ennakkoon Tampereen Teatterin verkkosivuilta tai kierroksen lähtöpaikalta oppaalta käteisellä (tasaraha).