Kävelykierrokset


Opastetulla kävelykierroksella näet Tampereen uusin silmin! Kävelykierroksilla tutustutaan tuttujen nähtävyyksien ja kohteiden tarinaan ja historiaan aivan lähietäisyydeltä.

Tarjoamme useita valmiita kävelykierroskokonaisuuksia, mutta kävelykierroksen teemaa, reittiä tai kestoa voi myös räätälöidä yhdessä oppaan kanssa juuri ryhmän toiveiden mukaiseksi. Mukavuussyistä kävelykierroksillemme voi osallistua enintään 25 henkilöä per opas.Kävelykierros: Tehtaiden Tampere
Kävelykierroksen aikana tutustutaan Tammerkosken rantojen vanhoihin tehdasalueisiin: Finlaysonin puuvillatehtaaseen, joka oli aikansa suurin tekstiilialan yritys Suomessa, sekä vastarannalla kohoavaan Tampellan tehdasalueeseen, jossa yhdistyivät pellava- ja metalliteollisuus. Vaikka teollinen tuotanto päättyi Tammerkosken rannoilla 1970–1990-luvuilla, entisissä tehdasrakennuksissa kukoistavat nykyään uudet elinkeinot. Tehtaiden Tampere -kävelykierros välittää kuvan muutoksista selvinneestä kaupungista, jossa vanha ja uusi kohtaavat. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätöspaikka sovittavissa. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Tampereenkiälinen kiarros
Lähre paikallisen oppaan mukaan, kun kaupunkin nähtävyyret tarjoillaan pipa päässä reteellä tampereen kiälellä! Pääset tutustumaan tamperelaiseen elämämmenoon ja saat pikakurssin tampereen kiäleen. Tämän jälkeen suariurut mustammakkaran ostamisesta sekä tiärät jonkiv verran Tampereen vanhoista tehtaista! Lähtö Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Mailman ainoo Pispala
Kävelyretki mailman ainoossa Pispalassa tarjoaa harjun historiaa, kiehtovia tarinoita, musia ja muusia sekä henkeäsalpaavia maisemia kahden järven välissä! Ainoa tapa ymmärtää Pispalaa on kokea se: kierroksella jalkaudutaankin Pispalan kapeille kujille ja polveileville portaille. Upeiden maisemien ja ainutlaatuisen rakennuskulttuurin lisäksi kierroksen aikana kuullaan monta mehevää tarinaa Pispalan elämänmenosta ja sen omalaatuisista asukkaista. Kierros alkaa Pispalan koululta (Pispalanharju 47), päätöspaikka sovittavissa. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

UUTUUS: Hiedanranta – Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa
Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Finlaysonin kukoistuskausi – Nottbeckien tarina (rooliopastus)
Rooliopastuksella Constance von Nottbeck, Olga von Nottbeck tai mamselli Hyden tarinoi kuulijoille Finlaysonin puuvillatehtaan historiasta ja sen omistaneen Nottbeckin suvun vaiheista, unohtamatta tarinoita tehtaan työläisten elämästä. Matkalla tulevat tutuiksi niin tehdasalue, Finlaysonin kirkko, Näsilinna, Wilhelm von Nottbeckin puisto, Finlaysonin palatsi kuin Tallipihakin. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Tallipihalle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Tampere 1918, keskusta
Tampere oli vuonna 1918 Suomen sisällissodan taisteluiden keskeinen näyttämö: Tampereen keskustassa käytiin Pohjoismaiden suurimmat kaupunkitaistelut valkoisten ja punaisten joukkojen välillä huhtikuun alussa 1918. Tällä kierroksella tutustumme keskusta-alueen taistelupaikkoihin, sen ajan rakennuksiin, muistomerkkeihin ja muihin sodan jättämiin jälkiin. Kuulet matkalla mm. Melinin valkoisen iskuryhmän Näsilinnan valloituksesta ja punaisten joukoissa taistelleiden naiskaartilaisten kohtaloista. Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Näsinkalliolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Tampere 1918, Kalevankangas
Ennen keskusta-alueen kaupunkitaisteluita vuonna 1918 punaiset ja valkoiset joukot ottivat yhteen erittäin rajusti Tampereella Kalevankankaalla maaliskuun lopulla. Tällä kierroksella tutustumme Kalevankankaan taistelun tapahtumiin, paikkoihin, sodan muistomerkkeihin, alueella sijainneeseen vankileiriin, joukkohautoihin ja muihin sodan jättämiin jälkiin. Kierros kulkee hautausmaan kautta kohti keskustaa ortodoksikirkolle. Kierros alkaa Kalevankankaan hautausmaan sivuportilta Kalevantieltä (kukkakioskin vierestä) ja päättyy Sorinaukiolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Anni Polvan Tammela
Opastettu kävelykierros vie aikamatkalle Tammelaan, Kalevaan ja Sorsapuistoon, Anni Polvan lapsuudenmaisemiin. Nämä aikoinaan vaatimattomien puutalojen täyttämät seudut toimivat tapahtumapaikkana myös Polvan rakastetuissa Tiina-kirjoissa. Lähde Annin ja Tiinan jalanjäljille ja ihastu vanhan Tammelan tunnelmaan, jossa lapsen leikille ja luovuudelle on rutkasti tilaa! Kierros alkaa Tammelantorilta ja päättyy Sorsapuistoon. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Juice ja Tampere
Kävelykierros kuljettaa sinua Tammerkosken maisemissa musiikkivirtuoosi Juice Leskisen jalanjäljissä. Juicen elämäntarina ja tärkeät etapit Tampereella tulevat tutuiksi, kuten myös Manserockin varhaiset vaiheet. Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä ja päättyy Tampellan Pellavantorille. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Tullin alue
Tullin alueella historia, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat! Vanhojen teollisuus- ja tullirakennusten ympärille on kasvanut kaupunginosa, joka tunnetaan muun muassa yliopistosta, Tampere-talosta ja kauppakeskuksesta sekä tulevaisuudessa myös pilvenpiirtäjistään. Kävelykierros alkaa Tampereen yliopiston Päätalon edestä ja päättyy Tampere-talolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Hehkuva Hatanpää
Tällä kesäkauden kierroksella tutustutaan Hatanpään kartanoalueen historiaan, vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon ruusutarhassa päästään heinä-elokuussa ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa kauneimmillaan. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä ja päättyy puistokahvilan luokse. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Venäläinen Tampere
Venäjän ja venäläisten vaikutus on näkynyt Tampereella koko kaupungin historian ajan. Tasan 200 vuotta sitten, vuonna 1819, tsaari Aleksanteri I vieraili Tampereella. Sen jälkeen täällä on käynyt useita itänaapuristamme saapuneita merkkihenkilöitä aina keisarista ja Neuvostoliiton perustajasta lähtien. Venäjä, sen asukkaat ja kieli näkyvät yhä Tampereella monin tavoin! Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Lenin-museolle (Hämeenpuisto 28). Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Patsaat puhuvat
Tällä kierroksella tutustumme Tampereen keskusta-alueen patsaiden avulla kaupungin historiaan ja merkkihenkilöihin. Kuka oli Nikolai Tirkkonen? Millainen on Minna Canthin patsas? Kuka on kuvattuna Vapaudenpatsaassa? Lähtö- ja päätöspaikka sovittavissa. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Kävelykierros: Hämeenpuisto päästä päähän
Hämeenpuiston varrella pääsee tutustumaan Tampereen historiaan, eri aikakausien arkkitehtuuriin ja moneen suomalaiseen kulttuurivaikuttajaan. Näemme mm. Reima ja Raili Pietilän suunnitteleman pääkirjastotalo Metson sekä Wivi Lönnin koulun, jonka piirsi tamperelainen Wivi Lönn, yksi Suomen ensimmäisistä naisarkkitehdeistä. Puiston patsaat kertovat kulttuuripersoonista ja heidän vaikutuksestaan: Minna Canthin patsas muistuttaa naisasiaa ajaneesta näytelmäkirjailijasta ja Tampereen teollistuminen välittyy upeasti Emil Wikströmin veistoksista Tirkkosen suihkulähteellä. Kierros alkaa Eteläpuistosta ja päättyy Näsinkalliolle. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.Muut teemalliset kävelykierrokset
Etkö löytänyt sopivaa kävelykierrosta ryhmällesi? Kiinnostavatko arkkitehtuuri ja rakennukset, liike-elämä, Tampereen hautausmaat, kulttuuri tai historialliset kohteet? Voimme räätälöidä sinulle ja ryhmällesi sopivan teemallisen kävelykierroksen myös sopimuksen mukaan. Kysy lisää: tampere.guides@tavicon.fi tai puh. 03 233 0400.